Строителният бум отново е факт, а предпочитанията на клиентите са основно за жилища с централно отопление.

Това сочат данните от независимо проучване на фирма Бруната, а обяснението е съвсем просто – в новите сгради със съвременна енергийна ефективност централното отопление е оптималният избор за жилищен комфорт.

Топлофицирането на една сграда е комплексен процес, в който Бруната притежава незаменим опит. Специално за тази цел ние създадохме нашата Комплексна инженерингова услуга за централизирано топлоснабдяване,  предназначена предимно за инвенститори, строителни предприемачи, технически изпълнители и ръководители на проекти.

Какво е небходимо, за да бъде топлофицирана една сграда и какво представлява услугата на Бруната?

Първата стъпка, която извършваме е предварителното проучване за обекта, следва  проектиране и одобрение. Съгласуването на проекта с отделните инстанции често пъти е нелек процес, който Бруната поема изцяло, за да осигури успешното му приключване и да спести време и усилия за своите клиенти.

Следват строително-монтажните работи за изграждането на топлопреносната мрежа с предварително изолирани тръби. За целта Бруната осъществява цялостен контрол и въвеждане в експлоатация.

Следва монтажът на абонатната станция. Абонатната станция е съоръжението, което осъществява връзката между топлопреносната мрежа и вътрешната отоплителна инсталация. Проектирането, производството и монтажът на абонатната станция изцяло се извършват от Бруната. Нашият дългогодишен опит в производството на над 15 000 абонатни станции за българския и европейските пазари ни прави основен производител у нас.

Абонатната станция може да бъде оборудвана със SCADA система за дистанционно управление и контрол SiDiO. Хардуерът и софтуерът на системата са собствена разработка на Бруната, а нашите енергийни консултанти се грижат за оптималното функциониране на абонатната станция с непрекъснато дистанционно наблюдение. Практиката на Бруната показва, че абонатните станции с включена система SiDiO реализират допълнителна икономия на енергия.

Сградата вече е топлофицирана, остава  поставянето на апартаментните топломери, водомерите и сключването на договор за измерване и разпределение на разхода на топлинна енергия и топла вода – услугата топлинно счетоводство. У нас Бруната е сред топлинните счетоводители с най-голям опит и най-голям брой клиенти. Компанията работи предимно с продукти на датските фирми Бруната и Камструп, на които е изключителен представител за България.

През последните години Бруната взе ключово участие в топлофицирането на някои от най-емблематичните жилищни, бизнес и обществени сгради у нас. Пълният цикъл от свързани услуги, които компанията предоставя е оптималното решение за качество, което спестява време, усилия и средства на клиента.